Κατηγορίες

Ευρετήριο Εκδοτών - Κατασκευαστών

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας:


Bestsellers
 
SSL
SSL


TOP 100 BEST GREEK SITES


Ζωρζ Σαρή: «Αποδημία» για τη συγγραφέα-σύμβολο του ελληνικού παιδικού βιβλίου -12/06/2012

Δείτε όλα τα νέα του βιβλίου

Ζωρζ Σαρή: «Αποδημία» για τη συγγραφέα-σύμβολο του ελληνικού παιδικού βιβλίου

Πνευματική προσωπικότητα με σημαντική προσφορά στη νεοελληνική λογοτεχνία και το θέατρο, η Ζωρζ Σαρή απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, το περασμένο Σάββατο.  Βραβευμένη επανειλημμένα για τη συνεισφορά της στον χώρο του παιδικού βιβλίου, υπήρξε ουσιωδώς μία από τις συγγραφείς που δημιούργησαν αισθητικό κριτήριο και καλλιέργησαν τη φιλαναγνωσία στις γενιές που μεγάλωσαν στα μεταπολεμικά χρόνια.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 με μικρασιάτικη και γαλλική καταγωγή. Σπούδασε υποκριτική δίπλα στον Δημήτρη Ροντήρη αλλ’ η έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Εθνική Αντίσταση αλλά και ο Εμφύλιος δεν την άφησαν αδιάφορη επηρεάζοντας την καλλιτεχνική πορεία της. Συμμετείχε ενεργά ως μέλος της ΕΠΟΝ. Αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι το 1947 ερχόμενη σ’ επαφή με τον κύκλο των Ελλήνων διανοουμένων που βρέθηκαν εκεί επίσης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962 με τη φιλοδοξία να συνεχίσει τη θεατρική και κινηματογραφική σταδιοδρομία της. Σταμάτησε απότομα λόγω της στρατιωτικής δικτατορίας αλλά πήρε την αφορμή για ν’ ασχοληθεί με τη συγγραφή και τη μετάφραση.

Αφοσιώθηκε σε ιστορίες και παραμύθια για νέους και παιδιά, μυθιστορήματα για μικρούς και μεγάλους, θεατρικά έργα με στόχο να φέρει στα βιβλία της τον κόσμο των παιδιών και των εφήβων, ενώ ταυτόχρονα επιδίωξε να προτείνει τη ρεαλιστική πραγματικότητα στους μικρούς αναγνώστες με αναφορές στην κοινωνία, την Ιστορία, την πολιτική. Ως αποτέλεσμα, τα βιβλία της αγαπήθηκαν και εκτιμήθηκαν από το βιβλιόφιλο κοινό και την επίσημη κριτική, όπως, ανάμεσα στ’ άλλα, τα «Κόκκινη κλωστή δεμένη», «Νινέτ» και «Ο θησαυρός της Βαγίας».

Η λογοτεχνική προσφορά της Ζωρζ Σαρή μέλλει να εκτιμηθεί περαιτέρω αφού το έργο της διαπνέεται από διαχρονικές αξίες και νοήματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Η απώλειά της είναι σημαντική από κάθε άποψη.

Δείτε όλα τα νέα του βιβλίου

Copyright 2019   Δ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ-Γ.ΖΗΣΟΥΔΗΣ Ο.Ε. All rights reserved
Όροι Χρήσης  |  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων