Κατηγορίες

Ευρετήριο Εκδοτών - Κατασκευαστών

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας:


Bestsellers
 
SSL
SSL


TOP 100 BEST GREEK SITES


Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2014 στο «Ζωή και πεπρωμένο» του Βασίλι Γκρόσμαν -09/05/2015

Δείτε όλα τα νέα του βιβλίου

Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2014 στο «Ζωή και πεπρωμένο» του Βασίλι Γκρόσμαν

Η μετάφραση του κορυφαίου έργου του Βασίλι Γκρόσμαν για πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Γιώργο Μπλάνα απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2014.

Το εν λόγω βιβλίο είναι ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα που έλειπε από τις ελληνικές βιβλιοθήκες. Περιγράφει αντιστικτικά τις μάχες στο ρωσικό μέτωπο και τη ζωή στα ναζιστικά στρατόπεδα, τη νίκη της ΕΣΣΔ αλλά και την εγκαθίδρυση του ολοκληρωτισμού. Εκτενείς πολιτικοκοινωνικές αναλύσεις, φιλοσοφικοί και υπαρξιακοί στοχασμοί παρατίθενται σε μια δράση που αναδεικνύει την τύφλωση, την παθητικότητα, τη χειραγώγηση αλλά και την ευθύνη του ανθρώπου σε σχέση με το πεπρωμένο του.

Οι μεταφραστικές δυσκολίες του κειμένου, που εκδόθηκε αρχικά στη Δύση και πολύ αργότερα στη Ρωσία, είναι πολλές και σημαντικές. Ο Γκρόσμαν ευτύχησε στα χέρια του ποιητή, δοκιμιογράφου και μεταφραστή Γιώργου Μπλάνα που απέδωσε, πέραν όλων των άλλων, και τον ρυθμό του κειμένου στο οποίο η ποιητικότητα εναλλάσσεται με έναν λιτό, δημοσιογραφικό λόγο. Επίσης επέδειξε γνώση των γενικότερων ιστορικών συμφραζομένων και της ρωσικής πραγματικότητας και του ναζιστικού λόγου.

Δείτε όλα τα νέα του βιβλίου

Copyright 2019   Δ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ-Γ.ΖΗΣΟΥΔΗΣ Ο.Ε. All rights reserved
Όροι Χρήσης  |  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων