Κατηγορίες

Ευρετήριο Εκδοτών - Κατασκευαστών

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας:


Bestsellers
 
SSL
SSL


TOP 100 BEST GREEK SITES


Παρουσίαση – κριτική του βιβλίου «Τα παλιά ασήμια» -24/12/2014

Δείτε όλες τις παρουσιάσεις-κριτικές βιβλίων

Παρουσίαση – κριτική του βιβλίου «Τα παλιά ασήμια»

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια ιστορία για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους αλησμόνητους έρωτες. Καππαδοκία, χώρα μαγική, γεμάτη θρύλους και παραδόσεις. Εκεί, ανάμεσα στα βουνά με τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες με τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισμός ξεχασμένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων. Καισαρεία, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσμου. Η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιματοβαμμένο βράδυ στο λιμάνι της Μερσίνας. Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα, κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αμερικάνος φωτογράφος ’λεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόμενοι δερβίσηδες και ένα μοναστήρι με τη χαμογελαστή Παναγία μπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και μοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους μια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες σε τομείς που αντικείμενό τους έχουν την επικοινωνία (μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις, οργάνωση εκδηλώσεων/συνεδρίων, εκδόσεις). Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της εταιρείας "Εγνατία Οδός" Α.Ε. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

 

Τηλεοπτικό σποτ

 

Συνέντευξη του συγγραφέα στη Λεμονιά Βασβάνη

Μια ιστορία αγάπης εν μέσω πολέμου και πολιτικών ταραχών εκτυλίσσεται στο νέο βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου με τίτλο «Τα Παλιά Ασήμια». Κεντρικοί ήρωες η Σεβαστή Χατζηαβράµογλου και ο Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Η ανταλλαγή των πληθυσµών το 1924 θα τους χωρίσει για πάντα.
Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώµατα, κουβαλώντας µαζί της το ηµερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αµερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ.
Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με θέμα τις αλησμόνητες πατρίδες. Με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου στην πόλη μας μιλήσαμε με τη συγγραφέα.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;
-Από την πρώτη μου επίσκεψη στην Καππαδοκία γοητεύτηκα και από το μέρος και από τις ιστορίες των ανθρώπων του. Είναι ένας τόπος πολύ ιδιαίτερος και μεταφέρει την ενέργειά του. Και φυσικά υπήρχε και το θέμα της ανταλλαγής πληθυσμών.
Είχα κάποιες βασικές γνώσεις πάνω σε αυτό, όμως ερευνώντας το περαιτέρω διαπίστωσα πόσο άλλαξαν οι ζωές των ανθρώπων που άλλαξαν πατρίδα το 1924. Όλα αυτά μαζί σχημάτισαν μια κεντρική ιδέα για να γράψω ένα μυθιστόρημα.

-Είναι μια περίοδος που συνέβησαν πολλά ιστορικά και πολιτικά γεγονότα. Υπάρχει αναφορά σε αυτά στις σελίδες του μυθιστορήματός σας;
-Τα ιστορικά γεγονότα υπάρχουν γιατί επηρέασαν τις ζωές 1.500.000 ανθρώπων, 800.000 χριστιανών από τη Μικρά Ασία που ήρθαν στην Ελλάδα και 700.000 μουσουλμάνων της Ελλάδας που πήγαν στη Μικρά Ασία.
Οι πολιτικές εξελίξεις εκείνη την εποχή εκδηλώνονταν συχνά με πολέμους (Α’ Παγκόσμιος, Ελληνοτουρκικός και απόβαση του ελληνικού στρατού το 1919 στη Σμύρνη βάσει της συνθήκης των Σεβρών, αντάρτικο του Κεμάλ κατά των Ποντίων).
Αν ρωτάτε για το αν κάνω κάποια κριτική για τα γεγονότα, φυσικά και λέω μέσα από τους ήρωές μου την άποψή μου και πιστεύω πως θυσιάστηκαν πολλές ζωές για πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα, όμως δεν πιστεύω πως η άποψη αυτή έχει την βαρύτητα ενός ιστορικού.

-Εσείς έχετε ρίζες από τις αλησμόνητες πατρίδες;
-Όχι. Το Κόντζογλου είναι το επίθετο του συζύγου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις αγαπώ και δεν λυπάμαι για αυτά που χάσαμε ως χώρα και για όλα αυτά που συνέβησαν στους ανθρώπους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Μην ξεχνάτε ότι κι αυτοί ξεριζώθηκαν από τον τόπο που γεννήθηκαν και ζούσαν. Εξάλλου στο βιβλίο μου ο ένας ήρωας είναι μουσουλμάνος.

-Αυτό είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Τι θα ακολουθήσει;
-«Τα Παλιά Ασήμια» ξεκινούν από το 1899. Ουσιαστικά παρακολουθούμε τους ήρωες να γεννιούνται. Η τριλογία θα φτάσει περίπου μέχρι το 1958 και θα συμπεριλάβει την ανταλλαγή, την εγκατάσταση των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες και όλα όσα τους συμβαίνουν. Το δεύτερο μέρος θα βγει την άνοιξη και το τρίτο το φθινόπωρο.

-Με το βιβλίο αλλάζετε και εκδοτική στέγη. Πώς προέκυψε αυτή η αλλαγή;
-Ήμουν ελεύθερη από το συμβόλαιό μου. Το «Μεταίχμιο» εκτιμώντας τα βιβλία που έχω βγάλει με προσέγγισε. Ήθελα να πάω σε αυτό τον εκδοτικό οίκο. Μάλιστα το πρώτο βιβλίο που είχα γράψει το είχα στείλει στο Μεταίχμιο, αλλά τότε δεν με είχαν δεχτεί. Με ζήτησαν όμως τώρα. Ξέρετε είναι δύσκολο στην αρχή όταν ξεκινάς άγνωστος με ένα βιβλίο… Το να γράψεις ένα καλό βιβλίο μπορεί να συμβεί. Το θέμα είναι να μπορείς να γράψεις και ένα δεύτερο και ένα τρίτο. Να έχεις και συνέχεια.

-Πώς κρίνετε το χώρο του βιβλίου από πλευράς παραγωγής, συγγραφέων και αναγνωστών;
-Μπορώ να μιλήσω ως συγγραφέας και αναγνώστρια. Ως αναγνώστρια θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλά καλά βιβλία για να διαβάσουμε.
Προσωπικά είμαι πολύ απαιτητική και αυστηρή αναγνώστρια. Και από τη στιγμή που έχω αρχίσει να γράφω πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου όταν διαβάζει να προσέχει τυχόν επαναλήψεις κλπ.
Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί καλοί και αξιόλογοι συγγραφείς. Ξεχωρίζω τον Ισίδωρο Ζούργο που κατά την άποψή μου είναι πιο κορυφαίος συγγραφέας αυτή τη στιγμή.
Δυστυχώς όμως τα βιβλία που πουλάνε πολύ και γίνονται γνωστά δεν πιστεύω ότι στέκονται πολύ στο ύψος της λογοτεχνίας. Αυτό όμως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Απλά επειδή είμαστε ένας λαός των άκρων, τα βιώνουμε όλα με μεγαλύτερη ένταση.

-Τι διαβάζετε τώρα;
-Το «Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ» της Πασχαλίας Τραυλού που θα το παρουσιάσω στη Θεσσαλονίκη και το «Σε σωστή ώρα νυχτώνει» της Σοφίας Δημοπούλου. Ακόμη διαβάζω και τις «Νεκρές ψυχές» του Gogol.

09/11/2014 – typosthes.gr

 

Κριτικές για το βιβλίο

1. Μια ερωτική ιστορία εν μέσω πολέμων και πολιτικών συγκρούσεων μας προσφέρει στο πρώτο μέρος της νέας της τριλογίας η Μαίρη Κόντζογλου. Κεντρικοί ήρωες είναι η Σεβαστή Χατζηαβράμογλου και ο Αμερικανός καθηγητής Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ. Με το γνωστό, αρκετά προσωπικό, στυλ γραφής της, εύκολα αναγνωρίσιμο από τους αναγνώστες, μας περιγράφει την ιστορία της οικογένειας Χατζηαβράμογλου και την άφιξη του καθηγητή Κάρτερ σε ένα αμερικανικό κολλέγιο στον Πόντο. Ταυτόχρονα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε και τις εξελίξεις που υπάρχουν στη περιοχή, οι οποίς; παίζουν σημαντικό ρόλο στη πορεία της ιστορίας. Η αντσλλαγή των πλυθησμών το 1924 θα χωρίσει τους δυο νέους. Ογδόντα χρόνια αργότερα η εγγονή της Έλσα θα κάνει ένα ταξίδι προσκύνημα στα πατρογονικά εδάφη κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς της. Την ίδια περίοδο βρίσκεται εκεί και ο Άλεξ, ένας Αμερικανός φωτογράφος, ο οποίος αναζητά τα ίχνη του καθηγητή Κάρτερ. Η συγγραφέας αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τα συναισθήματα των ηρώων της, ενώ μας παρουσιάζει αρκετά καλά τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και της εποχής.

23/11/2014 – akamas.wordpress.com

 

2. Μια ιστορία για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους αλησμόνητους έρωτες
Ποιο είναι το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών;
Πού κρύβεται η γυναίκα με τους ήλιους στους ώμους;
Πεθαίνει ποτέ ένας έρωτας που πνέει σαν τον άνεμο ανάμεσα στα βράχια της Καππαδοκίας;

Καππαδοκία, χώρα μαγική, γεμάτη θρύλους και παραδόσεις. Εκεί, ανάμεσα στα βουνά με τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες με τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισμός ξεχασμένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων.
Καισάρεια, Σινασός, Σμύρνη και Πόντος, ο καμβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου με τον Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσμου. Η ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιματοβαμμένο βράδυ στο λιμάνι της Μερσίνας.
Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώματα, κουβαλώντας μαζί της το ημερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αμερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ.
Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόμενοι δερβίσηδες και ένα μοναστήρι με τη χαμογελαστή Παναγία μπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και μοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους μια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.

Το βιβλίο είναι το πρώτο μιας τριλογίας. Ο επόμενος τόμος θα εκδοθεί την άνοιξη του 2015.

lifeandartmagazine.blogspot.gr/2014

 

3. Υπάρχει τέλος σε έναν έρωτα που καίει σαν τη λάβα των ηφαιστείων της Καππαδοκίας;
Ποιο είναι το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών;
Ποια μάγια κρατούν την αλήθεια τυλιγμένη σφιχτό κουβάρι;
Καππαδοκία, χώρα µαγική, γεµάτη θρύλους και παραδόσεις.
Εκεί, ανάµεσα στα βουνά µε τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες µε τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισµός ξεχασµένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων.
Καισάρεια, Σινασός, Σµύρνη και Πόντος, ο καµβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράµογλου µε τον Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέµου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσµου. Η ανταλλαγή των πληθυσµών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιµατοβαµµένο βράδυ  στο λιµάνι της Μερσίνας.
Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώµατα, κουβαλώντας µαζί της το ηµερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αµερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ.
Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόµενοι δερβίσηδες και ένα µοναστήρι µε τη χαµογελαστή Παναγία µπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και µοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους  µια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.

21 Νοεμβρίου 2014 - culturenow.gr

 


 

Δείτε όλες τις παρουσιάσεις-κριτικές βιβλίων

Copyright 2019   Δ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ-Γ.ΖΗΣΟΥΔΗΣ Ο.Ε. All rights reserved
Όροι Χρήσης  |  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων