Κατηγορίες

Ευρετήριο Εκδοτών - Κατασκευαστών

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας:


Bestsellers
 
SSL
SSL


TOP 100 BEST GREEK SITES


Παρουσίαση – κριτική του βιβλίου «Το μαγεμένο ποτάμι» -30/11/2014

Δείτε όλες τις παρουσιάσεις-κριτικές βιβλίων

Παρουσίαση – κριτική του βιβλίου «Το μαγεμένο ποτάμι»

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι τρεις αινιγματικοί ξένοι που έφτασαν στα μέρη του Λάδωνα εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι του 2010 ξεσήκωσαν θύελλες από κοιμισμένα πάθη που ξύπνησαν και σάρωσαν ζωές...
Όλα ξεκίνησαν όταν η δεκαεφτάχρονη Μαρία-Λουίζα μαζί με τη μητέρα της και τον παππού της εγκατέλειψαν τη μακρινή Μαδρίτη και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι άφησαν για πάντα πίσω τους το σκοτεινό παρελθόν τους και τα μυστικά του. Μα όπως πλέχτηκε ως τώρα το υφαντό, να ξεπλεχτεί δεν είναι μπορετό. Η γνωριμία τους με την παραδοσιακή οικογένεια των Λιακάσηδων παρασύρει τη νεαρή κοπέλα σ’ ένα ανίερο ερωτικό τρίγωνο που φέρνει αντιμέτωπους μάνα με κόρη, αδερφή με αδερφό, γιο με εγγονό και αναγκάζει τον γέροντα ιερέα της περιοχής να παραβεί τον όρκο του και να αποκαλύψει μυστικά της θείας εξομολόγησης.
Στις γλιστερές ποταμόπετρες οι Μοίρες στήνουν χορό ζωής και θανάτου...

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Γιώτα Γουβέλη είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης και σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας, ως υπεύθυνη μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα. Το πρώτο της μυθιστόρημα Η μουσική του κόσμου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2010 από τις Εκδόσεις Διόπτρα και έτυχε θερμής υποδοχής από αναγνώστες και κριτικούς. Ακολούθησαν Το σκίτσο τον Μάιο του 2011, Το κεντρί της πεταλούδας τον Ιούλιο του 2013, εμπνευσμένο από το φαινόμενο της πεταλούδας, και το Μαγεμένο Ποτάμι τον Απρίλιο του 2014.

 

Συνέντευξη της συγγραφέως για το βιβλίο

 

Κριτικές για το βιβλίο

1. Πάθη σε λήθαργο που ξυπνούν βίαια και επιζητούν ολοκλήρωση, κρυμμένα μυστικά ενός αιματοβαμμένου παρελθόντος, τα οποία ασφυκτιούν στο ζαλισμένο μυαλό των ηρώων αναζητώντας εξομολόγο, και μια φλογερή αγάπη που μοιράζεται ανάμεσα σε δύο άντρες και μια γυναίκα, σπέρνοντας τον πανικό και την απώλεια μέσα σε δύο οικογένειες. Παράλληλα ένας ιερέας προσπαθεί να ακολουθήσει τις οδηγίες χρήσης της Αγίας Γραφής μπροστά στο δράμα που εξελίσσεται: Η Αγία Γραφή ήταν πάντα ο πλοηγός μου στα άδυτα της ψυχής, στους δαιδάλους της κοινωνίας, όπου οι άνθρωποι χάνονται τόσο εύκολα και ξαναβρίσκουν το δρόμο τους τόσο δύσκολα και τόσο επώδυνα.

Κάθε ήρωας βιώνει το δικό του δράμα και στο τέλος απονέμεται η δικαιοσύνη που του αρμόζει με έναν παράξενο ωστόσο τρόπο: τα μαγεμένα, κατά τη μυθολογία, νερά του Λάδωνα έπνιξαν τρομακτικά μυστικά, απλώνοντας ηρεμία στους «ενόχους», τα οποία πάλι αναδύθηκαν βίαια σκορπώντας την καταστροφή. Στην κορύφωση του δράματος, ο πόνος που υπομένει ο καθένας ως αποτέλεσμα της θείας νέμεσης βυθίζεται στο ποτάμι και εξαφανίζεται διά παντός. Ένα ποτάμι που, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, φιλοξενεί νεράιδες και βασανισμένες ψυχές, οι οποίες θα δώσουν τη χαριστική βολή στον επίλογο του βιβλίου.

Το Μαγεμένο Ποτάμι είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει έναν αριστοτεχνικό τρόπο γραφής, καθώς και μια εξαιρετική ροή νοημάτων με προβληματισμούς και μελέτη πάνω σε φιλοσοφικά, ερωτικά, οικογενειακά και κυρίως ηθικά ζητήματα. Με μια πρώτη ματιά, ο αναγνώστης θα έπαιρνε το μήνυμα ότι στον έρωτα δεν υπάρχει ηθική. Η εξέλιξη των ηρώων όμως αποδεικνύει το αντίθετο. Οι σελίδες του είναι εμποτισμένες από την ανάγκη για έρωτα και την πολυπόθητη «διερεύνηση» αυτού του συναισθήματος: η ουσιαστική αγάπη πολεμά το σαρκικό πάθος, βγαίνει νικήτρια, για να παραδοθεί και πάλι στην ύπουλη μνήμη του σώματος και να επαληθεύσει ότι ο πόλεμος κερδίζεται μάχη με τη μάχη. Ο θάνατος παραμονεύει τους πρωταγωνιστές σε κάθε τους βήμα. Η ανάγκη για ζωή παρ" όλα αυτά υπερισχύει ακόμα και την έσχατη στιγμή. Οι ήρωες, τυλιγμένοι στην αχλή του μύθου των Ολύμπιων θεών, θα διαβούν το κακοτράχαλο μονοπάτι του έρωτα, για να ολοκληρώσουν την ύπαρξή τους και να συμπληρώσουν το κενό που υπάρχει στην ψυχή του καθενός από γεννησιμιού του με τη σπάνια αλλά ζωοποιό αγάπη.

Βίκυ Κατσαρού (Φιλόλογος και διορθώτρια κειμένων) - 20/05/2014 - athensmagazine.gr

 

 2. Ένα μυθιστόρημα που σε κάνει να ακούς με τις αισθήσεις της ψυχής!!! Χρωματιστά νήματα, ένα λεπτό βελονάκι, ένα επιδέξιο χέρι που πλέκει προσπαθώντας να αποτυπώσει το σχέδιο της ζωής!!! Πολυπρόσωπο, ανάγλυφο, σκληρό, αληθινό, ένα μυθιστόρημα που ξεδιπλώνει χαρακτήρες, δείχνει δρόμους, απλώνει δίχτυα, μαγεύει με χορούς σαγηνευτικούς!! .Πολύ πετυχημένη ανάλυση χαρακτήρων και καταπληκτική η ταύτιση των μοιρών μάνας-κόρης και παππού. Eνα βιβλίο που διδάσκει οτι η ζωή είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί και θυσίες, είναι άδικη, γίνεται πολλές φορές εχθρός, ένας φαύλος κύκλος... Πόνεσα μαζί με την Μαρία-Λουίζα για τα αδιέξοδα στα οποία την οδήγησε η ζωή, ανακάλυψα μαζί της τα άκρα στα οποία μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι για το προσωπικό τους συμφέρον για να φτάσω στη λύτρωση που φέρνει το τέλος κάθε πραγματικά καλού βιβλίου στην ψυχή του αναγνώστη και στη διαπίστωση πως, παρ όλη την απογοήτευση και τον πόνο που προξενούν συχνά οι άνθρωποι πάντα θα υπάρχουν ψυχές άφθαρτες και αγνές και άνθρωποι που ξέρουν να αγαπάνε πραγματικά!! πολύ δυνατό βιβλίο από γεύσεις, εικόνες, & συναισθήματα. Βαθιά ανθρώπινο!! Ευχαριστώ την κυρία Γουβέλη που με παίρνει μαζί στα μακρινά της ταξίδια!!! άλλο ένα ταξίδι στις γεύσεις, στους ήχους, στα χρώματα, στην ψυχή, στα συναισθήματα!! Συγχαρητήρια !!!

Γιούλη Τσακάλου - 20/05/2014 - athensmagazine.gr

 

3. Εκπληκτικό και ξεχωριστό το νέο βιβλίο της Γιώτας Γουβέλη με τίτλο "Το μαγεμένο ποτάμι" όπως όλα τα βιβλία της.

Μια υπόθεση που ξεκινά από τη Ισπανία με τον Ερνέστο, τη Ρόζα, την Ισαβέλα και την Μαριλίζα συναντά στην περιοχή του Λάδωνα την Αλίκη με το Νώντα, τη Σεβαστούλα , το Βασίλη, τον Αργύρη και την Κατερίνα, στην Αθήνα με τον Άρη και την Τίνα και καταλήγει πάλι στο μαγεμένο ποτάμι, που σαν μουσικό χαλί κυλάει στην περιοχή και σκεπάζει τα μυστικά και τις συζητήσεις των ηρώων της.

Τρεις ξένοι άνθρωποι έρχονται στα μέρη του ποταμού Λάδωνα να ταράξουν τα ήσυχα νερά του και να αναστατώσουν τους κατοίκους του χωριού. Ξεσήκωσαν θύελλες στις όχθες του ποταμού από κοιμισμένα πάθη και παραγκωνισμένες επιθυμίες που ξύπνησαν και ήρθαν στην επιφάνεια για να αναθεωρήσουν τη ζωή, βαλτωμένες υπάρξεις που βγήκαν να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια, που ανακάλυψαν από την αρχή τον εαυτό τους και τα όριά τους. Ιδιαίτερα τη νεράιδα Αλίκη, που κι αυτή έτσι ξαφνικά ,παρουσιάστηκε σε αυτά τα μέρη, πριν πολλά χρόνια και ρίζωσε εκεί, παντρεύτηκε τον Νώντα και μεγάλωσαν τα δυο παιδιά τους, γύρω από το ποτάμι του Λάδωνα, σε αυτόν τον τόπο σύγκρουσης θεών και ανθρώπων από τα μυθικά χρόνια ακόμα. Ο εγγονός της Αργύρης και ο γιος της Άρης με τον έρωτά τους για τη Μαριλίζα θα προβληματίσουν τη νεράιδα , θα δημιουργήσουν μπελάδες και εχθρούς, άσχημες συμπεριφορές και πολλές έννοιες.

Ο παπά Πάνος θα αναλάβει να εξιστορήσει ένα μεγάλο μέρος της υπόθεσης που αφορά το παρελθόν των τριών ξένων, με αφορμή ένα ημερολόγιο που αφήνεται στα χέρια του. Δίκαια θα σταθεί δίπλα στους ήρωες του βιβλίου με κατανόηση, αγάπη και συμπάθεια και πάντα παρόν στις χαρές και στις λύπες τους μέχρι το θάνατό του, σε αυτούς τους ανθρώπους που σέρνουν το παρελθόν τους, την ιστορία τους, την ιδιαιτερότητά τους.

Πολλά πρόσωπα εμπλέκονται σε μια υπέροχη υπόθεση με φοβερή πλοκή, έντονη ροή, συνεχή γεγονότα, περιπέτειες, αγωνία για την εξέλιξη της ζωής των ηρώων που είναι γεμάτη πάθος, έρωτα, φόνους, απόπειρες αυτοκτονίες, αγχωμένα παιδικά χρόνια, πικρά νιάτα, λιγοστές χαρές, αγάπη,, μίσος βάσανα. Επίσης πολλά λαογραφικά και μυθολογικά στοιχεία για τον ποταμό Λάδωνα κοσμούν την υπόθεση του βιβλίου και εξάπτουν τη φαντασία του αναγνώστη, με τους θρύλους και τους μύθους του. Σε αυτό το ποτάμι πήγαινε και η νεράιδα Αλίκη να υγιάνει τους πόνους του κορμιού και τις πληγές της ψυχής τόσο τις δικές της όσο και των παιδιών και των εγγονιών της.

Υπέροχο βιβλίο με πολύ έξυπνο τρόπο δομημένη πλοκή, ζωντανούς και χαρακτηριστικούς ήρωες που αποτυπώνονται στη μνήμη του αναγνώστη, μαγευτικές περιγραφές του Λάδωνα και της γύρω περιοχής και με αναφορές σε θρύλους, μύθους που αφορούν το ποτάμι.

Βασιλική Μολφέση - 25/09/2014 - cretablog.gr

Δείτε όλες τις παρουσιάσεις-κριτικές βιβλίων

Copyright 2019   Δ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ-Γ.ΖΗΣΟΥΔΗΣ Ο.Ε. All rights reserved
Όροι Χρήσης  |  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων