Κατηγορίες

Ευρετήριο Εκδοτών - Κατασκευαστών

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας:


Bestsellers
 
SSL
SSL


TOP 100 BEST GREEK SITES


Παρουσίαση – κριτική του βιβλίου «τα πέντε κλειδιά» -30/11/2014

Δείτε όλες τις παρουσιάσεις-κριτικές βιβλίων

Παρουσίαση – κριτική του βιβλίου «τα πέντε κλειδιά»

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Δεν θα πάθει τίποτε αν κάνεις ό,τι σου λέμε. Πέντε λουκέτα, πέντε κλειδιά. Κάθε φορά που θα υπακούς, θα παραλαμβάνεις κι ένα κλειδί με το λουκέτο του. Το τελευταίο θα έρθει μαζί με την κόρη σου. Αν μιλήσεις σε κάποιον, δε θα τη δεις ποτέ ξανά ζωντανή αλλά ούτε και πεθαμένη! Περίμενε οδηγίες...» Από κείνη την ώρα άρχισε ο εφιάλτης. Η μικρή της κόρη, η Μαργαρίτα της, ήταν στα χέρια απαγωγέων, δεμένη με πέντε αλυσίδες σαν μικρό ζώο. Δεν μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από κάποιον, αφού κανένας δεν ήξερε την ύπαρξη του παιδιού. Ούτε καν ο άντρας της, ο παντοδύναμος Ορέστης Δελμούζος. Έπρεπε να υπακούσει με όποιο τίμημα...

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Για τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς 2009 και 2011» από το περιοδικό Life & Style. To βιβλίo της ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ έχει μεταφραστεί και στα τουρκικά, τα βιβλία της ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ κυκλοφορούν στα αλβανικά και το ΒΑΛΣ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ, που έγινε και τηλεοπτική σειρά στην Κύπρο και στην Ελλάδα, έχει μεταφραστεί και στα κινεζικά. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί έντεκα μυθιστορήματά της και μια συλλογή διηγημάτων, ενώ ετοιμάζονται και τα επόμενα βιβλία της.

 

Κριτικές για το βιβλίο

1.Οφείλω να είμαι ειλικρινής και να ομολογήσω πως, αν και έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της κυρίας Μαντά, δεν ανήκω σε εκείνους που τα λάτρεψαν όλα. Κάποια βιβλία της δε μου άρεσαν ιδιαίτερα και σε άλλα βρήκα τη γραφή της αρκετά στάσιμη. Για τους δικούς μου προσωπικούς λόγους και κυρίως για τον εξαίρετο και γεμάτο σεβασμό τρόπο με τον οποίο συνδέει την ιστορία της με την "Αναδυομένη" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, αγαπημένο μου βιβλίο της είναι το "Έρωτας σαν βροχή".

 Όταν έπιασα το καινούριο της βιβλίο στα χέρια μου, ήμουν έτοιμη για όλα. Πέρναγα μια άσχημη αναγνωστικά περίοδο, στη διάρκεια της οποίας είχα διαβάσει κάποια βιβλία τα οποία δε με ικανοποίησαν αρκετά. Ήμουν σίγουρη, λοιπόν, πως τα "Πέντε Κλειδιά" δε θα μου άφηναν τις καλύτερες εντυπώσεις. Πόσο υπέροχο και μοναδικό είναι όχι απλώς να διαψεύδεσαι, αλλά να ολοκληρώνεις την ανάγνωση ενός βιβλίου στο οποίο δε μπορείς να βρεις το παραμικρό ψεγάδι. 

Η ιστορία ξεκινάει απότομα, όταν η Κυβέλη, γόνος πολιτικής οικογένειας και παντρεμένη με τον πανίσχυρο μεγιστάνα Ορέστη, ανακαλύπτει πως η κόρη της Μαργαρίτα έχει πέσει θύμα απαγωγής. Ουδείς πρέπει να πληροφορηθεί αυτό το γεγονός και εκείνη οφείλει να βρει την κόρη της μόνη της. Μοναδική παρηγοριά της είναι το κλειδί που της στέλνουν οι απαγωγείς, μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής που της αναθέτουν. Ωστόσο, τι πρέπει να κάνει η Κυβέλη μέχρι να λάβει και τα πέντε κλειδιά που κρατούν αιχμάλωτη την κόρη της ; 

Δυστυχώς, δε μπορώ να αποκαλύψω περισσότερα. Όχι μόνο γιατί θα αναφερθώ σε γεγονότα που δεν πρέπει να αποκαλυφθούν, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχουν άλλα να ειπωθούν. Η συγγραφέας υφαίνει πάνω στην περίληψη που μόλις σας έγραψα -η οποία προσωπικά μου τράβηξε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή- μια υπέροχη, πρωτότυπη ιστορία. Όμως ,κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να διαβάσετε το συγκεκριμένο βιβλίο για την ιστορία του, αλλά για την ίδια την κυρία Μαντά. Αν εκτιμώ κάτι περισσότερο από έναν καλό συγγραφέα, είναι έναν συγγραφέα που εξελίσσεται. Και η κυρία Μαντά με αυτό το βιβλίο της αποδεικνύει αυτό που αρκετοί- ανάμεσά τους κι εγώ κάποιες φορές- αμφισβητούν. Πως είναι μια σπουδαία συγγραφέας. Με πραγματικά μαγικό τρόπο η συγγραφέας καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στην αστυνομική και την ερωτική πλευρά του βιβλίου. Ένα βιβλίο γεμάτο αναδρομικές αφηγήσεις, οι οποίες εισβάλλουν στην κεντρική δομή της ιστορίας με άψογη και μελετημένη τεχνική. 

Όπως προείπα, έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της κυρίας Μαντά, τα περισσότερα εκ των οποίων αναφέρονται σε μεγάλους έρωτες. Στα "Πέντε Κλειδιά" είναι η πρώτη φορά που νιώθω πως το πάθος είναι στο επίκεντρο και το προφίλ των ηρώων κάτι περισσότερο από άψογο. Εξαιρετικός ο τρόπος που χτίζεται κάθε ήρωας ξεχωριστά, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος την ηλικιακή διαφορά του καθενός.

 Η Λένα Μαντά δε χρειάζεται ούτε συστάσεις, ούτε επαίνους. Η επιτυχία της είναι δεδομένη. Μια επιτυχία την οποία έχει κερδίσει με το σπαθί της. Όμως οφείλω να προτρέψω τους αναγνώστες -είτε την έχουν διαβάσει στο παρελθόν, είτε όχι- να γνωρίσουν το συγκεκριμένο λογοτεχνικό της έργο. Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής του, προσπαθούσα να εξηγήσω στον εαυτό μου ποιο είναι το κεντρικό θέμα του. Και τελικά έφτασα σε ένα προσωπικό συμπέρασμα. Η κυρία Μαντά στα "Πέντε Κλειδιά" γράφει, με τον δικό της υπέροχο τρόπο, για το ίδιο ζήτημα που έγραψε ο Απόστολος Παύλος στην 1η Επιστολή τους Προς Κορινθίους: «Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν καυχιέται, δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.»

Μαρία Μπακάρα - artsandthecity.gr

 

2. Το βιβλίο έπεσε στα χέρια μου δανεικό από φίλη που της αρέσει η συγγραφέας. Είπα να της ξαναρίξω μια ματιά μετά το ελαφρύ Με λένε Ντάτα της ιδίας και μπορώ να πω ότι δε με απογοήτευσε! Πρώτα πρώτα το βιβλίο σα βιβλίο είναι ό,τι πιο έξυπνο έχω δει από μεριάς μάρκετινγκ. Έχει μια ωραία κουβερτούρα που τυλίγει ολόκληρο το βιβλίο με τη φωτογραφία της απαχθείσας κόρης σε πρώτο πλάνο. Όταν το ανοίγεις βλέπεις τα πέντε κλειδιά, τα λουκέτα και μια μεγάλη φωτογραφία της συγγραφέως στην κουβερτούρα του εξωφύλλου. Σε έντονο χρώμα που ξεχωρίζει και με ένα πολύ ωραίο lay-out που προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ. Μακάρι να το ανακαλύψουν κι άλλοι εκδοτικοί οίκοι και να τυλίξουν με την ίδια αγάπη βιβλία τους που πρέπει να υποστηριχτούν. Ως το περιεχόμενο, η συγγραφέας δεν απογοητεύει τους θαυμαστές της: μίση, πάθη έρωτες, πλούτος, μυστικά, όλα πολύ ωραία δοσμένα, με σωστές και προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις (όχι για να εντυπωσιάσει αλλά για να κρατήσει τις αναγνώστριες) και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και μια χροιά μυστηρίου ως προς το ποιος απήγαγε την κόρη και ειλικρινά αυτό το χειρίζεται πολύ καλά η κυρία Μαντά.

Το βιβλίο με κράτησε τουλάχιστον ως τη μέση. Αγνόησα το κλασικό περιεχόμενο που συναντάς σχεδόν σε όλα τα βιβλία της συγγραφέως (χλιδάτα σαλόνια, προσωπικά αεροσκάφη, στρατιές υπηρετών, ταξίδια σε όλο τον κόσμο, κοινωνικές ανισότητες, γάμοι-συμβόλαια για αβγάτισμα περιουσίας κλπ. και φυσικά ερωτικές σκηνές) και παρέμεινα στη γραμμή της αφήγησης. Θα το τονίσω: ο χειρισμός του θέματος και η παρουσίασή του είναι αρκετά έξυπνα! Οι αναγνώστριες της κυρίας Μαντά δε θα απογοητευτούν. Χωρίς να είναι λογοτεχνικό βιβλίο, χωρίς να έχει λογοτεχνικές απαιτήσεις, χωρίς να σου αφήνει κάτι όταν το κλείνεις πέραν της αγωνίας για το ανατρεπτικό τέλος και για τη λύτρωση της ηρωίδας από τον καθαρμό, δεν παύει να είναι ένα προσεκτικά γραμμένο κείμενο, ένα γοητευτικά φρονιτσμένο δώρο για τις αναγνώστριες του Μάη, όπου δίνει συνήθως το ραντεβού της η κυρία Μάντα κάθε χρόνο.

Η υπόθεση στρέφεται γύρω από την απαγωγή της κόρης της πρωταγωνίστριας Κυβέλης, της Μαργαρίτας. Η Κυβέλη, κόρη του υπουργού Ηρακλή Παπαδάτου, από δυνατό τζάκι, ανυπότακτη και πνιγμένη από τα πλούτη και το πρωτόκολλο της ζωής της, κάνει τη δική της επανάσταση στο καθημερινό της ντύσιμο, τις επιλογές των φίλων κλπ. Όταν γνωρίζει τον φτωχό ηλεκτρολόγο Ρήγα γνωρίζει τον έρωτα και φτάνει στο σημείο να τα παρατήσει όλα και να τον ακολουθήσει. Σύντομα όμως η ζήλεια και οι παράλογες απαιτήσεις του Ρήγα την αναγκάζουν να χωρίσει και να γυρίσει με την ουρά στα σκέλια στους γονείς της. Το 1999, με την απάτη του Χρηματιστηρίου, ο πατέρας της Κυβέλης χάνει όλη του την προσωπική περιουσία και σα μάννα εξ ουρανού έρχεται ο Ορέστης Δελμούζος, πανίσχυρος επιχειρηματίας, με αμύθητη περιουσία, σπίτια, ελικόπτερα κλπ. που του προσφέρει χρήματα αν του επιτρέψει να παντρευτεί την κόρη του. Η Κυβέλη το μαθαίνει αλλά δέχεται γιατί τον αγαπά τον Ορέστη. Χρόνια αργότερα ξανασυναντά τον Ρήγα και περνά μια βραδιά πάθους μαζί του, με αποτέλεσμα τη Μαργαρίτα. Ο Ορέστης το καταλαβαίνει και χωρίζει από κλίνης την Κυβέλη, γιατί ο ίδιος είναι στείρος, αλλά δεν της εξηγεί το γιατί! Τέλος πάντων, αυτό το κορίτσι το απάγουν τώρα, η Κυβέλη αγωνίζεται να μην το μάθει ο άντρας της, οι απαγωγείς της βάζουν δύσκολα: να αποχωριστεί το δαχτυλίδι του γάμου της, να γίνει πόρνη για μια νύχτα, να γίνει κοκαϊνομανής, να σκοτώσει τον άντρα της, απλά πράγματα, καθημερινά!

Η υπόθεση χοντρικά είναι τραβηγμένη απο τα μαλλιά αλλά επιμένω στον σωστό χειρισμό του θέματος. Γι' αυτό σταμάτησα να διαβάζω περίπου στη μέση κι άρχισα να το ξεφυλλίζω χωρίς να χάνω την πορεία της πλοκής (αρκετές σελίδες ρομαντικού χαρακτήρα τις προσπέρασα, αφού δεν προσθέτανε και τίποτα ουσιαστικό άλλωστε στην πορεία της ιστορίας). Είναι πραγματική έκπληξη ποιοι κρύβονται πίσω από την απαγωγή, μιας και η συγγραφέας έχει φροντίσει να μας ρίξει αληθοφανή στάχτη στα μάτια. Όλα φυσικά έχουν ένα αίσιο τέλος και η πλούσια Κυβέλη και ο πάμπλουτος Ορέστης δηλώνουν ο ένας στον άλλον την ειλικρινή και βαθιά αγάπη τους, απαιτώντας να μην ξαναμπούν μυστικά ανάμεσά τους γιατί αγαπιούνται πραγματικά!

Καλοδουλεμένο, επεξεργασμένο αριστοτεχνικά, υπόθση που σε βοηθάει να ξεφύγεις από την καθημερινότητά σου χωρίς να χρειαστεί να σκεφτείς για να το παρακολουθήσεις και όλα αυτά τυλιγμένα σε ένα ωραίο, καλοφτιαγμένο πακέτο! Παρ\' όλ\' αυτά, πιστέψτε με, αν ευχαριστηθήκατε αυτό το βιβλίο, σίγουρα θα υπάρχουν και πολύ καλύτερα μυθιστόρηματα άλλων συγγραφέων που πρέπει να τα διαβάσετε. Γι\' αυτό το λόγο άλλωστε κάνω και αυτές τις παρουσιάσεις. Αν σας άρεσε το βιβλίο, έχει καλώς, μη μείνετε όμως μόνο σε αυτού του είδους τα βιβλία, μη φοβηθείτε να ψάξετε και να ξεψαχνίσετε, νά \'στε σίγουροι ότι θα ανταμειφθείτε.

Πάνος Τουρλής - 01-07-2014 -  captainbook.gr

 

3. Όταν ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του παρόντος βιβλίου ομολογώ πως γούρλωσα. Η ιδέα μου φάνηκε ευφυέστατη και εφ'όσον το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα από τα αγαπημένα μου είδη λογοτεχνίας το περίμενα πως και πως.

Όπως προείπα η ιδέα είναι ευφυέστατη ωστόσο η απόδοση της στο χαρτί δεν μου άρεσε καθόλου. Το βιβλίο ξεκινάει δυναμικά, όμως μετά από κάποιες σελίδες η κοιλιά είναι μεγάλη. Έχοντας διαβάσει πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα, ομολογώ πως θα ήθελα μια πιο κινηματογραφική πλοκή, γεμάτη ένταση και αγωνία. Η αγωνία δυστυχώς έλειπε από το βιβλίο της κυρίας Μαντά.

Αν το βιβλίο ήταν κατά το ήμισυ μικρότερο νομίζω θα ήταν ένα καλό βιβλίο. Οι συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν με άτσαλο τρόπο κάτι που μπέρδευε τη στιγμή που επέστρεφε στο παρόν, καθώς επίσης και η αφήγηση γεγονότων από το παρελθόν σε μεγάλο μέρος του βιβλίου κούραζε τον αναγνώστη και χάνονταν τα συναισθήματα που πρέπει να υπάρχουν στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Άριστα δοσμένοι οι χαρακτήρες της κυρίας Μαντά, κάποιοι όμως χαρακτήρες παρουσιάστηκαν τέλειοι και εκτός πραγματικότητας υπέροχοι σε πολλά σημεία. 

Απλό λεξιλόγιο και γραφή στρωτή χωρίς όμως η συγγραφέας να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στο θέμα. Ήταν μια ρηχή αφήγηση γεγονότων. Το τέλος του βιβλίου, αν και απρόβλεπτο ομολογουμένως, μου φάνηκε λίγο ρηχό, επιφανειακό. 

Δυστυχώς, η πρώτη προσπάθεια της Λένας Μαντά στο αστυνομικό μυθιστόρημα, δεν με άφησε ευχαριστημένο σαν αναγνώστη, ούτε καν γοητευμένο. Δυσκολεύτηκα να το τελειώσω και υπήρξαν στιγμές που "πηδούσα" παραγράφους. Ωστόσο, για την προσπάθεια και μόνο, μπράβο!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός - 06-06-2014 - read-for-read.blogspot.gr

Δείτε όλες τις παρουσιάσεις-κριτικές βιβλίων

Copyright 2019   Δ.ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ-Γ.ΖΗΣΟΥΔΗΣ Ο.Ε. All rights reserved
Όροι Χρήσης  |  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων